miercuri, 22 decembrie 2010

Despre animale

    Domesticirea animalelor a fost primul pas catre imbunatatirea calitatii vietii prin stiinta si tehnologie.Zootehnia este intr-o crestere dinamica, mai mult decat orice alt sector din agricultura. Acest sector va fi pana in 2020 cel mai important sector agricol in termeni de valoare adaugata. Ca urmare a cresterii populatiei si veniturilor, a urbanizarii rapide si a schimbarii obiceiurilor de hrana, se observa o expansiune fara precedent a industriei zootehnice in tarile dezvoltate , unde productia de carne pe cap de locuitor se asteapta sa creasca cu aproape 50 % intre anii 2002 si 2020. Cererea mondiala de oua se asteapta sa creasca cu 35% iar cererea de lapte cu 25%, pe aceeasi perioada.
   Animalele monogastrice (porci si pasari domestice) vor fi cea mai importanta sursa de crestere ; in 1993 reprezentau deja 63% din consumul de carne global. Aceste animale au o mai buna conversie a concentratelor de hrana fata de rumegatoare, si tehnologia lor de productie este universala si prin asta mai accesibila operatiilor comerciale pe scara larga.
  Animalele au un sens al moralitatii dezvoltat si pot deosebi binele de rau, este concluzia unui studiu intreprins de cercetatorii americani de la Universitatea din Colorado. Specii care merg de la soareci si pana la lupi sunt guvernate de acelasi cod emotional ca si oamenii, asta in ciuda faptului ca pana de curand s-a crezut cu tarie ca doar oamenii sunt capabili de emotii complexe.
   Exista cazuri numeroase ale delfinilor care au ajutat oamenii sa scape de atacurile rechinilor, precum si cazuri de animale din specii diferite care s-au ajutat reciproc in cazul atacurilor pradatorilor. Experimentele au arata ca pana si soarecii refuza mancarea daca stiu ca actiunea lor produce durere unui alt soarece.

   "Moralitatea umana nu s-a format dintr-o data, ci s-a dezvoltat din psihologia primatelor din care ne tragem. O astfel de psihologie are radacini extrem de vechi si sunt convins ca si alte mamifere o au, la fel cum au si tendintele de socializare”, concluzioneaza cercetatorul american.

Un comentariu:

  1. din nou foarte frumos ador aimalele,este foarte adevarat ce spui,sunt atat de dragutze aniemalele din imagini nu am ce spune.:D tot asa inainte.eo bye bye!!

    RăspundețiȘtergere