In Romania Craciunul este precedat de un post care dureaza 6 saptamani. Dupa incheierea postului romanii pun pe masa produse traditionale precum - sarmale, cozonac etc.
Colindatul este unul dintre obiceiurile de Craciun care se pastreaza cel mai bine in toate satele romanesti. Pe langa mesajul mistic, multe obiceiuri practicate in aceasta zi sunt legate de cultul fertilitatii si de atragerea binelui asupra gospodariilor.
In unele sate se pastreaza si un alt obicei: cel mai in varsta membru al familiei trebuie sa arunce in fata colindatorilor boabe de grau si de porumb. Batranii spun ca, daca boabele peste care au trecut colindatorii vor fi date gainilor, acestea vor fi spornice la ouat.
In ajunul craciunului copii il steapta pe Mos Craciun care urmeaza sa le aduca cadouri.
Personaje cheie - spiriduşii şi renii lui Moş Crăciun sînt personaje importante în legendele legate de Crăciun.Spiriduşii sînt în număr de şase şi fiecare are misiunea sa.
Cel mai cunoscut dintre renii lui Moş Crăciun este Rudolph. El îi conduce pe ceilalţi reni, ale căror nume sînt Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen.
Moş Crăciun este un bătrîn bun şi blînd, cu barba albă, care aduce daruri copiilor cuminţi. Figura sa a fost inspirată de aceea a lui Moş Nicolae şi chiar numele său american, Santa Claus, este pronunţia engleză a numelui danez al Sfîntului Nicolae: Sinter Klaas. Britanicii îi spun Father Christmas, iar francezii îl numesc Pere Noel.
A este foarte frumos,sincer i-mi place mult...
RăspundețiȘtergereSa spunem ca l-am citit de trei ori pana acum (^.^) Eu Iubesc Craciunul,nu numai pentru Mos Craciun, ci si ca este o sarbatoare in familie.
Merry Christmas!