sâmbătă, 25 decembrie 2010

Dependenta de jocurile online

   Simptomele intalnite cel mai des la copii si tineri, nu sunt excluse nici in cazul adultilor. Jocurile online provoaca o dependenta majora, care are la fel de multe repercusiuni ca orice alta dependenta.
   Desi nu exista in prezent nici o categorie pentru dependenta de jocuri online in Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mintale, dependentii de jocuri online sunt tratati ca fiind victime ale altor dependente.
   Unele dintre manifestarile unui dependent de jocuri online sunt:
- sentimentul de euforie in timpul statului la calculator
- incapacitatea de a opri activitatea jocului online
- dorinta de a sta cat mai mult timp la calculator
- neglijarea familiei si a prietenilor
- senzatia de gol, depresie, iritabilitate atunci cand nu e la calculator
- mintitul la serviciu si in familie in legatura cu activitatile pe care le practica
- probleme cu scoala sau la locul de munca
   De asemenea pot aparea reactii fizice precum:
- ochi uscati
- dureri de cap sau migrene cronice
- dureri de spate
- sindromul tunelului carpian („tunelul" de oase si ligamente de la incheietura s-a ingustat. Acest tunel ingustat ciupeste un nerv, provocand furnicaturi sau amorteala in mana, mai ales in degetul mare si in primele trei degete)
- dereglari de alimentatie
- tulburari de somn, modificarea orarului normal de desfasurare a activitatilor
- neglijarea igienei corporale
    Chiar daca jocurile online par a fi ceva individual, ce izoleaza dependentul de restul societatii, acest comportament atrage dupa sine o afectare a familiei, a prietenilor si a colegilor de munca.
    Toate viciile pot fi periculoase si daunatoare atat pentru persoana dependenta cat si pentru altii din jurul ei.   
   Dependenta de jocuri online poate fi deosebit de daunatoare pentru copii din cauza ca acestea sunt din ce in ce mai la moda printe ei, chiar daca au varste foarte mici, ei sunt foarte presidpusi la dezvoltarea unei astfel de dependente.
  Jocurile online trebuie jucate cu moderatie, fara sa intervina in desfasurarea activitatii dvs. si fara a va influenta viata intr-un mod negativ.

vineri, 24 decembrie 2010

Craiova - obiecte turistice

   Parcul Romanescu - care strajuieste spre sudul orasului Craiova - opera de arhitectura peisagistica romantica, a fost amenajat in 1901-1902 dupa planurile arhitectului francez E. Redont. Este in prezent unul dintre cele mai mari parcuri naturale din sud-estul Europei, cu o intindere de aproape 100 hectare, cu specii pretioase de arbori, un lac strabatut de un frumos pod suspendat si o mica gradina zoologica.
    Muzeul de arta din Craiova - muzeul prezinta pictura universala (scoala olandeza, flamanda, franceza si italiana) si romaneasca (secolele XVI - XX, lucrari de Constantin Lecca, Theodor Aman, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza), 7 sculpturi de Constantin Brancusi; colectie de icoane; grafica romaneasca. Obiectele sunt expuse in Galeria de arta universala, Galeria de arta romaneasca si Cabinetul Constantin Brancusi.
   Biserica Sfantul Ilie a fost construita in 1720 fiind refacuta ulterior in 1893. Planurile de restaurare au fost realizate de catre arhitectul P. Springler. Biserica a fost pictata de catre Gheorghe Tattarescu ale carui picturi murale pot fi admirate si in prezent.
   Palatul Jean Mihail, astazi, Muzeu de Arta a fost realizat intre 1899-1907 de arhitectul francez Paul Gottereau, la cererea lui Constantin Mihail - unul dintre cei mai bogati oameni ai Romaniei din acele vremuri. 
 Gradina Botanica din Craiova a fost infiintata in anul 1952 din initiativa si sub indrumarea prof. univ. Al. Buia (1911-1964). In Craiova, Gradina botanica este amplasata in partea de sud-vest a orasului, intre strazile C-tin Lecca (Comuna din Paris) - Obedeanu – Poporului – Renasterii – Calea Severinului (N. Titulescu) – Iancu Jianu.
   In prezent Gradina Botanica este mentinuta in structura Universitatii din Craiova si finantata de catre stat.
   In Craiova sunt o multime de obiecte turistice mai sus am prezentat doar o parte din ele.



joi, 23 decembrie 2010

Drapelul si stema Romaniei

   Drapelul Romaniei este un tricolor albastru, galben, rosu, avand culorile dispuse in benzi verticale, de dimensiuni egale.
    Ziua de 26 iunie a fost proclamată drept Ziua drapelului national al României. În 1848, în această zi a fost emis Decretul nr. 1 al Guvernului Provizoriu al Tarii Romanesti, prin care tricolorul roșu-galben-albastru devenea Drapel Național.
   De ziua Drapelului autoritatile si celelalte institutii ale statului sunt obligate prin lege sa organizeze programe și manifestări cultural-educative consacrate istoriei românești, precum și ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.
  Stema Romaniei cuprinde stemele celor 5 regiuni istorice : stema Tarii Romanesti, stema Olteniei, stema Moldovei, stema Transilvaniei si stema Dobrogei.
  Stema de azi este ispirata din stema Regatului Romaniei.
  Pentru toate popoarele, stema ţării - semnul heraldic suprem - are o importanţă deosebită. Imaginile care o compun evocă istoria ţării, prin intermediul ei tradiţia rămâne veşnic vie, iar semnificaţia ei trezeşte sentimentul naţional.

miercuri, 22 decembrie 2010

Despre animale

    Domesticirea animalelor a fost primul pas catre imbunatatirea calitatii vietii prin stiinta si tehnologie.Zootehnia este intr-o crestere dinamica, mai mult decat orice alt sector din agricultura. Acest sector va fi pana in 2020 cel mai important sector agricol in termeni de valoare adaugata. Ca urmare a cresterii populatiei si veniturilor, a urbanizarii rapide si a schimbarii obiceiurilor de hrana, se observa o expansiune fara precedent a industriei zootehnice in tarile dezvoltate , unde productia de carne pe cap de locuitor se asteapta sa creasca cu aproape 50 % intre anii 2002 si 2020. Cererea mondiala de oua se asteapta sa creasca cu 35% iar cererea de lapte cu 25%, pe aceeasi perioada.
   Animalele monogastrice (porci si pasari domestice) vor fi cea mai importanta sursa de crestere ; in 1993 reprezentau deja 63% din consumul de carne global. Aceste animale au o mai buna conversie a concentratelor de hrana fata de rumegatoare, si tehnologia lor de productie este universala si prin asta mai accesibila operatiilor comerciale pe scara larga.
  Animalele au un sens al moralitatii dezvoltat si pot deosebi binele de rau, este concluzia unui studiu intreprins de cercetatorii americani de la Universitatea din Colorado. Specii care merg de la soareci si pana la lupi sunt guvernate de acelasi cod emotional ca si oamenii, asta in ciuda faptului ca pana de curand s-a crezut cu tarie ca doar oamenii sunt capabili de emotii complexe.
   Exista cazuri numeroase ale delfinilor care au ajutat oamenii sa scape de atacurile rechinilor, precum si cazuri de animale din specii diferite care s-au ajutat reciproc in cazul atacurilor pradatorilor. Experimentele au arata ca pana si soarecii refuza mancarea daca stiu ca actiunea lor produce durere unui alt soarece.

   "Moralitatea umana nu s-a format dintr-o data, ci s-a dezvoltat din psihologia primatelor din care ne tragem. O astfel de psihologie are radacini extrem de vechi si sunt convins ca si alte mamifere o au, la fel cum au si tendintele de socializare”, concluzioneaza cercetatorul american.

marți, 21 decembrie 2010

Prietenia

    Prietenia este exprimarea sinceră şi fără rezerve a gândurilor şi simţirilor tale în faţa unei alte făpturi omeneşti, sinceritate totală şi dezinteresată în viaţa lăuntrică cea mai intimă, ca o încercare de retrăire în profunda simpatie a unei alte fiinţe omeneşti.
    Prietenia este unicul leac împotriva unei sorţi vitrege şi e pururi alinare a sufletului ,este o delicată legătură a sufletelor prin o armonie în cele mari şi bune ,este o relaţie interpersonală care se bazează pe încredere, cinste, toleranţă,  înseamnă să fii alături de prieteni nu când au dreptate, ci când greşesc.
    Prietenia este... tipul de dragoste pe care ne închipuim că o trăiesc îngerii.
    Prietenia poate fi inteleasa ca o unitate de sentimente, simpatii, idei comune sau mai putin comune, de principii prin care se apropie doua sau mai multe persoane.
    Prietenia poate fi inteleasa ca o profunda apropiere sufleteasca. Oricine doreste sa aiba un prieten bun, caruia sa i se poata destainui. Dar cati dintre noi il poate asculta cu tot sufletul si poate chiar ajuta pe acel "timid"? Timiditatea este o infirmitate. De multe ori relatia de prietenie dintre doua sau mai multe persoane este luata in ras de catre ceilalti. Este de ajuns o privire pentru ca sincerul sentiment de simpatie sa incolteasca. De ce nu stim cu totii sa apreciem prietenia adevarata cu ochii sufletului si nu doar a fizicului? "Un om frumos este o bijuterie care in timp se uzeaza, iar un om bun este si ramane vesnic o comoara."
    Zambetele noastre timide nu pot umple sufletul dornic de frumos, de fericire, de prietenie.
    Noi toţi dorim şi vrem să avem prieteni, dar nu toţi prietenii sunt buni...
    Acel prieten bun, care nu te lasă la greu, căci despre acest prieten vreau să vorbesc, cred că are multe calităţi ce trebuie amintite.
    Acest prieten bun este atent, ştie să observe când ţie greu, este acolo unde şi când ai nevoie.Este iubitor, ştie să mângîie, ştie să se comporte frumos, are capacitatea să iubescă necondiţionat, acest prieten nu va avea despre sine o părere mai bună, ci este egalul tău, acest bun prieten va avea întotdeauna uşa deschisă şi va fii gata să te primească cu dragoste.
   Pe drumul vieţii, greu şi anevoios, atunci când întâmpini greutăţi acest prieten va ştii să se uite înnapoi, să se întoarcă, să îţi dea mâna, să te ajute să te ridici şi mai mult să te ajute să mergi mai departe.Un prieten bun cred că nu va căuta să facă ce-i place lui ci va căuta să facă ce îţi place şi te ajută pe tine.
   Un bun prieten nu te va jigni, nu îţi va vorbii urât, un bun prieten nu te dezamăgeşte, ci îţi va fi credincios, nu se va preface niciodată
   Un bun prieten ştie să se îngrijească de tine, lipsa ta va fi completată de surplusul lui, ce este al lui este şi al tău.

luni, 20 decembrie 2010

Craciunul - o sarbatoare in familie

  Craciunul inseamna timp petrecut cu familia, petreceri, cadouri, bucurie si obiceiuri care variaza in functie de tara si de istorie fiecarui popor.
  In Romania Craciunul este precedat de un post care dureaza 6 saptamani. Dupa incheierea postului romanii pun pe masa produse traditionale precum - sarmale, cozonac etc.
  Colindatul este unul dintre obiceiurile de Craciun care se pastreaza cel mai bine in toate satele romanesti. Pe langa mesajul mistic, multe obiceiuri practicate in aceasta zi sunt legate de cultul fertilitatii si de atragerea binelui asupra gospodariilor.
  In unele sate se pastreaza si un alt obicei: cel mai in varsta membru al familiei trebuie sa arunce in fata colindatorilor boabe de grau si de porumb. Batranii spun ca, daca boabele peste care au trecut colindatorii vor fi date gainilor, acestea vor fi spornice la ouat.
  In ajunul craciunului copii il steapta pe Mos Craciun care urmeaza sa le aduca cadouri.
  Personaje cheie - spiriduşii şi renii lui Moş Crăciun sînt personaje importante în legendele legate de Crăciun.Spiriduşii sînt în număr de şase şi fiecare are misiunea sa.
  Cel mai cunoscut dintre renii lui Moş Crăciun este Rudolph. El îi conduce pe ceilalţi reni, ale căror nume sînt Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen.
  
  Moş Crăciun este un bătrîn bun şi blînd, cu barba albă, care aduce daruri copiilor cuminţi. Figura sa a fost inspirată de aceea a lui Moş Nicolae şi chiar numele său american, Santa Claus, este pronunţia engleză a numelui danez al Sfîntului Nicolae: Sinter Klaas. Britanicii îi spun Father Christmas, iar francezii îl numesc Pere Noel.
  În Romînia, în timpul regimului comunist, Moş Crăciun a devenit Moş Gerilă.